Bregunica

B.I.R.D.S.   |   18.09.2017.
Bregunica

Opis: Bregunice (Riparia riparia Lineus 1758) su ptice selice iz porodice lastavica (Hirundinidae)  i reda vrapčarki (Passeriformes). Veličine od oko 12 cm i težine samo 14 grama, bregunica je najmanja europska lastavica. To je vrlo društvena vrsta, koja gnijezdi u kolonijama u strmim odronjenim obalama ili iskopima.  Oba roditelja grade gnijezdo u obali, leže na jajima i brinu se o ptićima. Polažu 4 do 6 jaja iz kojih se nakon 14 do 15 dana izlegu mladi. Oni opernaćuju s 22 dana. Ovisni su o roditeljima još tjedan dana. Par obično ima dva do tri mlada po leglu i ako su povoljni uvjeti dva legla godišnje. Gnijezda obično izgrade u prirodnim, strmim, odronjenim obalama rijeka. Izvana se vidi rupa promjera 4 do 6 cm, a iskopaju tunel dubine do 70 cm. Gnijezde u kolonijama koje mogu biti i preko tisuću parova.  

 

Prehrana: Hrane se insektima (vodencvjetovima, komarcima, biljnim ušima) koje hvataju u letu. Vrlo su korisne ptice. Smatra se da jedna obitelj bregunica može pojesti i do 10.000 komaraca na dan, čime čine veliku uslugu ljudima i drugim životinjama.

 

Raspostranjenost: Rasprostranjene su širom Europe, Azije i Sjeverne Amerike te u sjeverozapadnoj i sjeveroistočnoj Africi. Europske ptice zimuju u Africi južno od Sahare. Gnjezdarica je nizinske Hrvatske. Uglavnom obitavaju u nizinskim područjima uz velike rijeke Savu, Dravu, Dunav i Muru. Najvažnija su joj gnjezdilišta na rijeci Dravi. Prikladna mjesta za gniježđenje traže na svježim odronima gdje mogu iskopati svježe rupe. Stare rupe ako mogu izbjegavaju kako bi bile što manje izložene parazitima. Za formiranje velikih kolonija potrebne su im duge odronjene obale odgovarajućeg sedimenta. Procjena gnijezdeće populacije u Hrvatskoj je od 5 000 do  8000 parova. Brojnost konstantno opada prvenstveno zbog nestanka pogodnih gnijezdilišta.

 

Uzroci ugroženosti: Uređivanje i kanaliziranje prirodnih tokova rijeka, izgradnja obaloutvrda, te potapanje dijelova rijeka izgradnjom brana, onečišćenje voda, intenziviranje poljodjelstva u blizini staništa, te upotreba pesticida.

 

Postojeće mjere zaštite:

Zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj kao strogo zaštićena svojta. Međunarodno je zaštićena Bonskom i Bernskom konvencijom. Najvažnija gnjezdilišta bregunica u Hrvatskoj dio su Ekološke mreže Republike Hrvatske. U Hrvatskoj je na popisu ugroženih svojti ptica Republike Hrvatske kao osjetljiva vrsta (VU). Globalno je na popisu ugroženih ptica kao najmanje zabrinjavajuća (LC). Važno je očuvati ovu pticu i njezina staništa jer njihov broj i dalje pada.

 

Fotografije bregunica i njenih staništa na rijeci Dravi donacija su Ivana Darka Grlice.

HU-HR CBC
Slogan
Interreg
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.