Studijsko putovanje u Pečuh

Novosti   |   20.10.2017.
Studijsko putovanje u Pečuh

Dana 20. listopada 2017. Osnovna škola Barcsi Deák Ferenc iz Barča organizirala je studijsko putovanje u okviru aktivnosti projekta B.I.R.D.S. Četrdeset učenika, po dvadeset učenika iz svake škole, najprije je posjetilo Obrazovni centar Nacionalnog parka Dunav-Drava - Tettye Learning Center; gdje su pratili zanimljivo  predavanje o pticama selicama uz isticanje bregunica – vrste lastavica koja je, uz ostalo, predmet proučavanja i  istraživanja u projektu, a ugrožena je i zaštićena u Hrvatskoj i Mađarskoj. Predavanjem su obuhvaćene brojne ptice selice kao što su bijela roda, ždral, lastavica, siva čaplja, divlja guska i druge, a učenici su mogli više saznati o njihovim staništima, načinu života, gniježđenju i prehrani te socijalnom ponašanju. Također su učili o važnosti  i metodama praćenja ptičje populacije  i njihovih migracijskih ruta, brojnosti i opstanka na određenim područjima, a upoznali su i način na koje se love primjerci, uzimaju relevantni podaci o njihovu stanju (težina, mjerenje perja, količina masnoće koja ptici pomaže pri preživljavanju do odredišta, itd.), vode baze podataka te detaljno upoznali metodu prstenovanja. Tettye Obrazovni Centar – kao ulaz na gorje Mecsek- nalazi se na visoravni 253 metra nadmorske visine. Danas Centar djeluje isključivo kao zeleni park i mjesto rekreacije; dok se na njegovom jugu nalazi grad Pečuh.

U ostatku dana učenici i učitelji dvije prekogranične škole međusobno su se upoznavali dok su istraživali 2000 godina staru znamenitost – grad Pečuh, uz proputovanje gradskim vlakićem. Naučili su više o Zsolnay pokrajini, srednjovjekovnom gradskom zidu i uspomenama na Tursko Carstvo. Na kraju je uslijedio zajednički posjet zoološkome vrtu, ručak i kratak odmor u restoranu Tettye.

Ovo studijsko putovanje omogućilo je bolje upoznavanje i povezivanje partnera u projektu radi bolje suradnje, učenja, istraživanja i razvoja vještina, što su ujedno i ciljevi projekta.

HU-HR CBC
Slogan
Interreg
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.